Muotoilijat

Arabian ajattomien ja monikäyttöisten esineiden takana on kautta aikojen olleet huippumuotoilijat. Osa heistä kuuluu tällä hetkellä vuonna 2003 perustettuun Arabian taideosastoyhdistykseen, jonka tarkoituksena on Arabian tehtaille Helsinkiin 1930-luvulla perustetun taideosaston kulttuuriperinnön ylläpitäminen ja vaaliminen. Lisää tietoa löytyy Arabian taideosastoyhdistyksen Internet-sivuilta www.artarabia.fi. 

INKERI LEIVO

Inkeri Leivo (1944-2010) aloitti uransa Arabialla vuonna 1969. Hän on suunnitellut Arabialle useita astiasarjoja ja luonut uniikkiteoksia taideosastolla. Inkeri Leivo inspiroitui uniikkiteoksissaan luonnosta. Leivo työskenteli loppuun asti Arabian taideosastoyhdistyksen jäsenenä. Inkeri Leivon töitä on esillä mm Designmuseossa, Victoria & Albert -museossa Lontoossa sekä Helsingin kaupungin kokoelmissa. Leivon työt ovat saaneet myös tunnustusta mm vuonna 1992 Valtion taideteollisuuspalkinnolla.

PEKKA HARNI

Pekka Harnin työskentelyssä näkyvät hänen vankka osaamisensa arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun alueilla. Hän onkin tehnyt lukuisia projekteja nimenomaan taideteollisuuden ja arkkitehtuurin tiimoilta. Teollisena muotoilijana Harni on työskennellyt mm keramiikan (Arabia) ja tekstiilien (Marimekko) parissa. Arabialle hän on suunnitellut ABC-/ Nero-sarjan. Vuonna 1999 Harni palkittiin Design Plus – palkinnolla Frankfurtin messuilla.

KAJ FRANCK

Kaj Franckia (1911-1989) on kutsuttu suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi ja hänellä oli keskeinen rooli sodanjälkeisen muotoilun kentässä  sekä suunnittelijana että opettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa. Häntä kiinnosti sarjavalmistus, tekniikan mahdollisuudet tuottaa monipuolisia, käytännöllisiä esineitä kohtuulliseen hintaan. Franck työskenteli Arabiassa ja Nuutajärvellä vuosina 1945-1976, ja suunnitteli mm. Teema-astiasarjan, joka nykyään kuuluu Iittalan valikoimaan. Franck on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia keramiikka- ja lasimuotoilijoita; Hänelle myönnettiin professorin arvonimi 1972. 

PEKKA PAIKKARI

Pekka Paikkari (s. 1960), on muotoilija ja kuvanveistäjä. Paikkari on suunnitellut astioita ja koriste-esineitä Iittalalle ja Arabialle (mm. muodon Lystiin sejä Muumin seikkailu- ja juhlahetkiastioihin) jo kolmekymmentä vuotta. Paikkari on Taideosastoyhdistyksen jäsen. Hän on osallistunut yli 200 näyttelyyn eri puolilla maailmaa ja saanut palkintoja useissa kansainvälisissä näyttelyissä mm. Italiassa ja Espanjassa.

TAPIO YLI-VIIKARI

Tapio Yli-Viikarilla (s. 1948) on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professorina näköalapaikka maailman keramiikkataiteeseen ja -teollisuuteen. Uunikokki-vuoista Yli-Viikari kertoo hioneensa kaiken ylimääräisen pois. Tarkoituksenmukaisuus on kauneutta.

HEINI RIITAHUHTA

Heini Riitahuhta on tehnyt yhteistyötä Arabian kanssa vuodesta 1998. Heini ilmaisee taiteellisuuttaan koristeellisilla uniikkitöillään, joiden motiivit ilmenevät myös hänen sarjatuotannossaan. Nykyisin Heini työskentelee Arabian taideosastolla ja on Taideosastoyhdistys ry:n jäsen. Riitahuhta on saanut Japanin Minon keramiikkafestivaaleilla kunniamaininnan ja lisäksi hän on ollut mukana taideosaston näyttelyissä Shigarakissa, Japanissa ja Tanskassa.

KATI TUOMINEN-NIITTYLÄ

Kati Tuominen-Niittylä (1947) aloitti Arabialla vuonna 1980. Hänen minimalistinen ja ajaton muotokielensä ilmenee lukuisissa sarjatuotantoon (Koko yhteistyössä Kristina Riskan kanssa) tulleissa tuotteissa ja uniikkiteoksissa. Kati on palkittu muun muassa kahdesti Minossa, vuonna 1998 Grand Prix:lla sekä kunniamaininnalla ja vuonna 2002 kultamitalilla. Kati on osallistunut useisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

TOVE SLOTTE

Tove ja Lars Janssonin alkuperäiset piirrokset ovat Tove Slotten ansiosta siirtyneet Arabian Muumi -tuotteisiin. Slotte on täydentänyt sarjakuvaruutujen rajaamia kuvia, sovittanut mittasuhteet mukeihin ja lautasiin sopiviksi ja tarvittaessa piirtänyt itse kuvista puuttuvat hahmot.

HELORINNE JA KALLIO

Muotoilijat Harri Helorinne (1971) ja Jarkko Kallio (1970) ovat molemmat valmistuneet Taideteollisesta korkeakoulusta ja ovat työskennelleet vuodesta 1995 lähtien monelle suomalaiselle sisustus- ja lifestyle brändille kuten Pukkila, Finlayson ja Iittala. Helorinne & Kallion työtä on palkittu Fennia Prize – kunniamaininnalla Suomessa sekä kansainvälisellä Red Dot Award – muotoilupalkinnolla Saksassa.

MARKKU SALO

Markku Salo (1954) on rohkea ja kokeileva lasitaiteilija. Hänen sarjatuotantoesineilleen on ominaista kurinalainen tarkoituksenmukaisuus, koreilemattomuus ja toimivuus tuotannon ehdoilla. Salo on maustanut uraansa toimeksiannoilla grafiikan, keramiikan ja elektroniikankin alueilla. Georg Jensen –palkinto (1990) ja Valtion taideteollisuuspalkinto (1989) ovat esimerkkejä Markku Salon saamista tunnustuksista.

KRISTINA RISKA

Kristina Riska (1960) on työskennellyt Arabialla ensimmäistä kertaa vuonna 1984. Hän on keskittynyt luomaan ennen kaikkea keraamisia uniikkiteoksia. Uniikkiteosten ohella Riska on suunnitellut esineitä myös Arabian sarjatuotantoon (Koko-sarja yhteistyössä Kati Tuominen-Niittylän kanssa). Hän on vastaanottanut Suomi-palkinnon vuonna 1995, Medaglia D’oro Della Confederazione Libere Associazioni Artigiane Italiane Di Milano, Faenza, Italia 1995 ja 2002 Minon hopea mitalin.

HEIKKI ORVOLA

Professori Heikki Orvola (s. 1943) on toiminut Arabian taideosastolla vuodesta 1987 lähtien. Hän on erikoistunut teolliseen sarjatuotantoon (Moreeni, Illusia, 24h ja Lumi). Orvola on muotoilija, jolle puhdaslinjaisuus ja loppuun asti viimeistellyt yksityiskohdat ovat äärimmäisen tärkeitä. Orvola on saanut lukuisia palkintoja, kuten Kaj Franck – muotoilupalkinnon, Pro Finlandia –mitalin ja Design Plus –palkinnon. Professorin arvonimen muotoilija vastaanotti vuonna 2002.

HELJÄ LIUKKO-SUNDSTRÖM

Professori Heljä Liukko-Sundström (1938) tuli Arabian Taideteolllisuusosastolle vuonna 1962, josta hän siirtyi Taideosastolle vuonna 1967. Heljä on tunnettu sekä keraamikka- ja kuvataiteilijana että tarinankertojana. Hän on saanut monia palkintoja ja kunniamainintoja, joista mainittakoon Illumin taideteollisuuspalkinto, lastenkulttuurin valtiopalkinto, Kultamitali Italiassa, Gualdo Tadinossa ja Pro Finlandia -mitali. Hän vastaanotti professorin arvonimen vuonna 1994.

NATHALIE LAHDENMÄKI

Nathalie Lahdenmäki (s. 1974) on suomalais-ranskalainen keraamikko, joka keskittyy muotoilussaan arjen estetiikkaan. Hänet tunnetaan etenkin ohuista ja pehmeälinjaisista posliini- ja punasavikulhoistaan. Lahdenmäki on saanut runsaasti tunnustusta työstään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hänet on palkittu mm. Design Plus ja Maire Gullichsen – palkinnoilla. Vuonna 2008 hänet valittiin Vuoden Nuoreksi Muotoilijaksi yhdessä Naoto Niidomen kanssa.

BIRGER KAIPIAINEN

Professori Birger Kaipiainen (1915-1988) oli Suomen tunnetuimpia keramiikkataiteilijoita. Kaipiaisen töille tyypillisiä ovat tyylitellyt luontoaiheet, etenkin kuovi ja orvokki. Suurimman osan 50-vuotisesta urastaan hän toimi Arabian taideosastolla. Kaipiaisen värikylläinen, runsas ja samalla hienostunut taide sai aikalaiset kutsumaan häntä "keramiikan ruhtinaaksi" ja "koristelijoiden kuninkaaksi". Hänen tunnetuimpia töitään on Arabian toteuttama Paratiisi-astiasto vuodelta 1969.

FUJIWO ISHIMOTO

Japanilaissyntyinen Fujiwo Ishimoto (1941) on luonut uniikkikeramiikkateoksia Arabian taideosastolla vuodesta 1989 lähtien, jolloin hän sai Arabian kulttuurisäätiön vuosiapurahan. Ishimoto inspiroituu teoksissaan ympäröivästä luonnosta ja sen ilmiöistä. Hänen niukkaan muotokieleensä yhdistyvät elävät pintastruktuurit ja runsaat koristeet. Ishimoto on palkittu muun muassa Valtion taideteollisuuspalkinnolla, Kaj Franck -palkinnolla sekä Suomi muotoilee -kunniamaininnoilla vuosina 1983, 1989 ja 1993.

PIIA KETO

Piia Keto (s. 1978) on valmistunut vaatetusalan artesaaniksi Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta sekä tekstiilitaiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Keto on toinen Kaksitvå-vaatemerkin perustajista ja suunnittelee vaatteita, asusteita sekä astioita (Piilopaikka) ja sisustustarvikkeita. Hänen töitään on ollut näytteillä ympäri Eurooppaa ja New Yorkissa alan messuilla ja näyttelykokoonpanoissa.

PATTERN BAKERY

Pattern Bakeryn suunnittelijakolmikon, Minttu Wikbergin, Miia Pöytälaakson ja Salla Kangasniemen, juuret ovat Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa he ovat opiskelleet yhdessä kaupallista pintasuunnittelua. Parhaiten Pattern Bakery tunnetaan sisustukseen, muotiin ja paperiteollisuuteen tekemistä kuoseista ja kuvituksista. Arabialle Pattern Bakery on suunnitellut Lysti-sarjan hauskat kuviot.

PENTAGON DESIGN

Teollisten muotoilijoiden Arni Aromaan ja Sauli Suomelan vuonna 1996 perustama Pentagon Design on yksi johtavista pohjoismaisista muotoilutoimistoista. Toimisto on saanut useita tunnustuksia, mm. arvostetut iF Product Design, red dot ja Design Plus -palkinnot. Vuonna 2010 Teollisuustaiteen Liitto Ornamo valitsi Aromaan ja Suomelan vuoden teollisiksi muotoilijoiksi. 2012 heille myönnettiin Muotoilun valtionpalkinto.

MIIRA ZUKALE

Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilisuunnittelijaksi vuonna 2007 valmistunut Miira Zukale työskentelee freelance-suunnittelijana ja on erikoistunut kuvioiden ja koristeiden tekemiseen. Miiraa inspiroi erityisesti luonto - taiteilijan omien sanojen mukaan kaupunkiluonto on lähellä hänen sydäntään. Hän suosii töissään värejä ja valitsee värit tunteen, ei trendien, mukaan.

VINCENT BAKKUM

Hollantilainen Vincent Bakkum (s.1962) on itseoppinut taiteilija joka tunnetaan romanttisena esteetikkona. Hänen vahva kauneuden tajunsa näkyy värikylläisinä ja herkkinä teoksina, joissa toistuvat usein naishahmot tai linnut. Suomessa uransa luoneella Bakkumilla on ollut lukuisia näyttelyitä mm. Suomessa, Pariisissa ja Lontoossa.

Esteri – Uusi astiasarja Arabian rakastetuilla kuvioilla.

Esteri – Uusi astiasarja Arabian rakastetuilla kuvioilla. Koristesuunnittelija Esteri Tomula suunnitteli aluperin vuonna 1973 Esteri kuvion Arabian 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Nyt kuvio koristaa moderneja muotoja viidessä osassa. Sarjan muki esiteltiin jo vuoden 2017 alussa osana Arabian Suomi100-juhlavuoden mukikokoelmaa. Nostalgiaa Esteri-sarjassa edustaa tarjoilualusta.Sen muoto on identtinen aikaisempien Arabian posliinisten leikkuulautojen kanssa. Ne olivat suosittuja erityisesti 1950–1970-luvuilla ja toimivat kätevyytensä lisäksi myös keittiön koristuksina. Esteri-kuvio keräsi juhlavuoden kokoelman suunnitteluvaiheessa toteutetussa yleisöäänestyksessä suuren suosion: siitä pitivät niin nuoret kuin vanhat ja niin miehet kuin naiset. >>

Ajankohtaista

Esteri – Uusi astiasarja Arabian rakastetuilla kuvioilla.

Esteri – Uusi astiasarja Arabian rakastetuilla kuvioilla. Koristesuunnittelija Esteri Tomula suunnitteli aluperin vuonna 1973 Esteri kuvion Arabian 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Nyt kuvio koristaa moderneja muotoja viidessä osassa. Sarjan muki esiteltiin jo vuoden 2017 alussa osana Arabian Suomi100-juhlavuoden mukikokoelmaa. Nostalgiaa Esteri-sarjassa edustaa tarjoilualusta.Sen muoto on identtinen aikaisempien Arabian posliinisten leikkuulautojen kanssa. Ne olivat suosittuja erityisesti 1950–1970-luvuilla ja toimivat kätevyytensä lisäksi myös keittiön koristuksina. Esteri-kuvio keräsi juhlavuoden kokoelman suunnitteluvaiheessa toteutetussa yleisöäänestyksessä suuren suosion: siitä pitivät niin nuoret kuin vanhat ja niin miehet kuin naiset. >>